Switch language

Power BI Personal & On-Premises Data Gateway: Welke gebruik je en hoe installeer je het?

Power BI Brigade On-Premises Data Gateway

Power BI Personal & On-Premises Data Gateway: Welke gebruik je en hoe installeer je het?

Microsoft Power BI Gateway gebruik je om een data uit een bron in Power BI gevisualiseerd te krijgen. Dat kan data uit een machine of bijvoorbeeld een Excellijst zijn. Houd je lijst bij in Excel die constant wordt bijgewerkt, dan kun je die via de Personal Gateway in Power BI tonen. De twee versies van de Power BI Gateway verschillen van elkaar in de bron van de data. De On-Premises Data Gateway onttrekt data van een server waar de Personal Gateway z’n data van een PC krijgt. Als je die computer uitzet, dan is de Gateway ook niet meer actief.

Wanneer gebruik je welke gateway?

Eigenlijk verkiezen wij altijd de On-Premises Data Gateway boven de Personal variant. De redenen zijn soms ingewikkeld uit te leggen, maar het komt er in grote lijnen op neer dat de On-Premises Data Gateway hetzelfde kan als de Personal versie, maar ook nog meer mogelijkheden biedt. Daarom kun je beter direct kiezen voor de beste oplossing.

Het doel van BI is vaak om een data-gedreven organisatie te krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen, wil je dat binnen iedere laag van de organisatie data stroomt. Met de Personal Gateway is dat lastig. De On-Premises Data Gateway geeft meerdere mensen toegang tot informatie die voor hun rol interessant is.

Power BI On-Premises Data Gateway Specialist Hillstar

Hoe installeer je de Power BI gateway?

Rechts bovenin het Power BI scherm vind je een downloadknop. Als je daarop klikt kun je de Gateway selecteren. Het is het best om het programma te downloaden op een machine die constant draait. Na het downloaden kun je direct kiezen welke Gateway je wilt gebruiken. Let op: Je kunt geen andere Gateway downloaden op een machine waar je al een Personal Gateway op hebt staan.

Hoe de Gateway werkt

  • Er wordt een query aangemaakt door de cloud service, tegelijk met de gecodeerde credentials voor de on-premises data bron. Dat wordt naar de queue gestuurd om door de gateway verwerkt te worden.

  • De gateway cloud service analyseert de query en pusht het request naar de Azure Service Bus.

  • De on-premises data gateway peilt de Azure Service Bus naar gedane requests.

  • De gateway ontvangt de query, decodeert de credentials en verbind naar de data source(s) met die credentials.

  • De gateway stuurt de query naar de databron om uit te voeren.

  • De resultaten worden vanuit de databron teruggestuurd naar de gateway en daarna naar de cloud service. De service gebruikt die resultaten vervolgens.