Switch language

Power BI pricing & licensing: Power BI Free vs. Pro vs. Premium

Power BI pricing & licensing: Power BI Free vs. Pro vs. Premium

Power BI pricing & licensing: Power BI Free vs. Pro vs. Premium

Voor welk Power BI licentiemodel kies je in welke situatie? Omdat er best veel onduidelijkheid is over de verschillende modellen die Microsoft op dit moment aanbiedt, brengen we met dit blog wat licht in de duisternis.

Er zijn twee licentiemodellen op gebruikersniveau: Free en Pro. Daarnaast zijn er enkele producten: Power BI Embedded, Premium en Report Server. Welke je nodig hebt, hangt af waarvoor je Power BI gaat gebruiken. Wanneer je het alleen voor eigen gebruik nodig hebt, kun je met Power BI Free prima af. Wil je echter data breder in de onderneming inzetten, dan heb je Power BI Pro nodig. Met de gratis variant kun je namelijk geen rapporten delen. Dat is nu precies waarvoor je Power BI wilt inzetten.

 Wanneer kies je voor Power BI Free?

De gratis variant van Power BI is behoorlijk compleet. Sinds 1 juni 2017 is deze versie completer gemaakt en kun je bijvoorbeeld data uit software halen waar Power BI een standaard connectie mee heeft. Dat worden er steeds meer.

Daarnaast kun je deze gegevens modelleren en er een rapport van maken dat je kunt embedden op een publieke website. Het mooie hiervan is dat je overal toegang hebt tot je data en je dat op een visueel sterke manier kunt bekijken. Je hebt dus belangrijke inzichten die één klik van je verwijderd zijn.

 Wanneer kies je voor Power BI Pro?

Power BI Pro is typisch geschikt voor de BI-afdeling die voor het hele bedrijf rapportages verzorgd. Zij kunnen rapporten maken met data uit onder andere on-premise databases en ze vervolgens ook delen binnen de organisatie. Een Free user kan dat niet.

Daarnaast is de Pro user gemachtigd om Packages te maken en te distribueren naar een App. Users met de juiste rechten kunnen die rapporten vervolgens bekijken. De Pro user bepaalt welk deel bepaalde rollen kunnen zien.

Power BI for any device

Power BI live zien?

Power BI Premium levert ook PBI Embedded en PBI Report Server

 Wanneer kies je voor Power BI Premium?

Dit is een aparte, want deze licentievorm heeft niet veel te maken met de user. Power BI Premium wordt organisatiebreed uitgerold. Al heb je wel een Pro account nodig om iets met Premium te kunnen doen. Je kunt dus niet als Free user Power BI Premium gebruiken.

Wat je met Power BI Premium koopt is een grotere capaciteit. Dus in plaats van een gedeelde server, krijg je dan serverruimte voor jouw organisatie. Dat betekent natuurlijk een performance-voordeel.

Daarnaast hoef je geen extra licentiekosten te maken om per user rechten te kopen om data te kunnen embedden.

Kortom, Power BI Premium biedt een paar extra functies. Dat zijn echter functies op organisatieniveau. Daar heb je als user niet zoveel aan. Los van het snelheidsverschil dat je zult merken wanneer jouw organisatie op Premium zit.

Power BI Free Pricing
Power BI Pro Pricing

Waarom zou ik Premium gebruiken?

Als je een volgende stap wilt nemen in rapportage, is Power BI Premium onmisbaar. Dat komt vooral door de centrale plaatsing van de oplossing. Met een aantal losse Power BI Pro licenties en een paar Free users, heb je losse eilanden die niet verbonden zijn. Binnen Power BI Premium is dat opgelost.

Daarnaast hoef je dan geen losse licenties meer aan te schaffen voor Power BI Embedded. Dat is eigenlijk niet veel meer dan rapporten uit Power BI die geplaatst kunnen worden in allerlei Apps. Het voordeel daarvan is dat je werknemers inzicht kunt geven in hun werkzaamheden, zonder dat zij daarvoor uit hun werkprogramma hoeven.

Power BI Premium Pricing

Maar het kost een stuk meer! Een paar Pro licenties is goedkoper.

Het klopt dat Power BI Premium meer kost dan de beloofde €8,40 per maand per user. Dat is ook logisch. Als je naar de concurrentie kijkt, zie je dat je daarmee nog steeds goedkoop af bent met Power BI Premium. Vergelijk bijvoorbeeld de prijzen van Power BI met die van Qlik of Tableau. Allebei redelijk soortgelijk in opties en functionaliteit.

Als je voor Power BI Premium kiest, heb je wel direct de meest veelbelovende BI-tooling volgens Gartner in huis. De maandelijkse updates binnen Power BI zorgen iedere maand weer voor een positieve verrassing.

Deel rapporten met collega’s en zorg samen voor verbetering

Wat is Power BI Premium Dedicated Capacity?

Microsoft heeft wereldwijd grote machineclusters die sign-ins, query processen en bijvoorbeeld Machine Learning afhandelen. Alle Power BI gebruikers maken gebruik van ‘Shared Capacity’. Ook zorgt Microsoft ervoor dat er niet een paar gebruikers een groot deel van die capaciteit gebruiken, toch heb jij geen invloed op de snelheid. Voor de grootverbruikers is daarom dedicated capaciteit.

De verandering van shared naar dedicated capacity is enkel aan de achterkant merkbaar. De gebruikers binnen de onderneming merken niets van de verandering. Zij vinden de rapporten en dashboards zoals daarvoor op dezelfde plek en op dezelfde manier.

Voor bedrijven in een gereguleerde industrie heeft Microsoft binnen het Premium programma een optie om niet geheel met een cloud te hoeven werken. Power BI Report Server is een manier om gevoelige data achter een firewall te laten staan en toch gebruik te maken van Business Intelligence met Power BI.

Maar wat moet ik dan nog met Report Server en Embedded?

Report Server en Embedded bevinden zich binnen Power BI Premium. Het idee daarachter is dat je daarmee makkelijk kunt opschalen naar de cloud. Het embedden van rapporten binnen bedrijfsapplicaties is een standaardoptie binnen Premium. Report Server is bedoeld om vanuit een veilige on-premises omgeving te werken en gevoelige data daar ook in te laten staan. De cloud omgeving is vervolgens de plek waar je rapporten en dashboards in opgeslagen zijn. Zo maak je optimaal gebruik van het hybride model.